25 Abril Sempre!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Anne-Mieke
01 Mei 2009 | Portugal, Lissabon
Ik zal eerst met stage beginnen. Na de eerste dag met écht ontzettend veel indrukken zit de stage er inmiddels al weer op. We hebben veel mogen zien en indrukken kunnen opdoen.
Vorige week dinsdag heb ik een dilatatie (verwijding) van de oesophagus (slokdarm) gezien. Moesten ook echt van die loodschorten aan i.v.m. de röntgenstraling. De artsen zijn echt ontzettend aardig, ze hebben ons de hele procedure uitgelegd in het Engels waardoor het allemaal begrijpbaar werd. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van de PEG-sonde. Dit was ook wel indrukwekkend moet ik zeggen. Ze gaan met slang met camera op dezelfde manier als bij de dilatatie van de oesophagus, de slokdarm in en richting maag. Er zit aan lampje bij de camera, waardoor je op het scherm kan zien als de arts met haar vingers in de buik drukt en de plaats voor de PEG kan bepalen. Vervolgens wordt de huid lokaal verdoofd om vervolgens met een klein sneetje de slang te kunnen plaatsen. De slang gaat via de mond naar binnen en komt dan via de buik weer naar buiten en klaar is het plaatsen van de PEG zo ongeveer. Verder hebben we heel wat consulten mogen bijwonen waarbij de diëtisten (Diane en Beatriz) ons ook vroegen of we nog adviezen wisten. Wel leuk dus, al kunnen we dus niet met de patiënten praten. Verder ook bezoeken gedaan op de afdeling, heb zelfs 1,5 lang ‘mijn eigen patiënt’ gevolgd. Ze heeft een tumor in de oesaphagus, hierdoor heeft ze problemen met het slikken, vooral van vast voedsel. Ze krijgt dan ook alleen maar zacht of gemalen voeding. Vanwege een te lage eiwitspiegel krijgt ze een eiwitsupplement, maar dit is niet haar favoriete drankje en ze drinkt dit dan ook maar voor de helft. Binnen 6 dagen was ze 3,5 kg afgevallen, niet erg goed dus. Vandaar dat ze sinds gisteren dan ook sondevoeding via de neus krijgt. Verder hebben we ook een afspraak bijgewoond met KNO-artsen om te kijken of de patiënten een diëtistisch consult nodig hebben. Het blijkt maar weer dat Portugal heel anders is dan Nederland, de afspraak was om 11.00 uur ’s morgens, maar we waren zeker een kwartier later omdat de koffie belangrijker was dan op tijd komen. Verder was het een lange sessie, de artsen legden wel veel uit, maar voor ons was het toch iets minder interessant. Het enige wat er voor ons gebeurde was dat sommige patiënten een kaartje ontvingen om een afspraak met de diëtist te maken voor hun voeding. Ook hebben we een kijkje mogen nemen om de kinderafdeling. Hartverscheurend om daar die kleine kindjes met hun kale hoofdjes te zien.
Verder had ik uiteraard vorige week mijn huisfeest en ik kan zeggen dat het feestje helemaal geslaagd en top was. Het huis was gezellig vol, niet te druk maar precies goed. En jawel hoor, de muziek werkte. Aan de ene kant van het huis was het een mix van vanalles en nog wat en aan de andere kant hadden we Duitse schlager met Anton aus Tirol en Schön ist es auf der welt zusein! Ook heb ik nog een paar keer iets gedronken in Bairro, gewoon lekker gezelligheid.
Om maar in de feestjes te blijven ook hier heb ik koninginnenach gevierd, oftewel Queensnight. Samen met Evelyne en Thijs (mijn huisgenootjes) gingen we op pad naar de Mini Mercado, en het was ook echt mini, qua ruimte de helft van de koets ofzo. Maar goed, de dresscode was uiteraard oranje. Het feestje zelf was niet erg goed, de sfeer zat er niet 100% in door de muziek maar als echte Nederlanders uiteraard wel het Wilhelmus gedraaid en mee gezongen en dan is er meteen sfeer, haha! De taxirit naar huis was trouwens erg grappig, Evelyne, Thijs en ik gingen namelijk ons Portugees eens even testen en met een goede chauffeur kan je echt lachen, aangezien ons Portugees uiteraard vloeiend is. Koninginnedag zelf was een gewone werkdag, maar aan het eind van ons stage toen we op het punt stonden om te gaan hoorde we via Nuno (diëtist kinderafdeling) het verschrikkelijke nieuws uit Nederland. Echt, hoe gek ben als je zoiets doet!
25 april is hier in Portugal een belangrijke feestdag, namelijk de dag van de (anjer)revolutie.
Samen met Karin (huisgenootje) ging ik kijken naar het defilé, toen we aan kwamen lopen dachten we dat het al voorbij was, maar het mooie van Portugal is dat we precies op tijd arriveerden. Heel apart, het was een soort van optocht met allemaal politieke leuzen maar met als belangrijkste boodschap ’25 Abril sempre’ oftewel 25 april voor altijd. Zoals Nederland oranje kleurt had iedereen hier een rode anjer, als symbool voor de Anjerrevolutie.
Karin en ik gingen vervolgens maar op het Rossioplein kijken, aangezien iedereen daar samen kwam. Bij toeval zagen we daar Aina en Amanda (andere huisgenootjes) met hun Spaanse vrienden. Onderweg naar de koffie kwamen we Mara en Thijs ook nog tegen, dus waren met een hele club. ’s Avonds wilde we (Karin, Mara, Thijs en ik) eigenlijk erop uit gaan, aangezien er op veel plaatsen muziekactiviteiten waren. Helaas werkte het weer niet helemaal mee en werd het maar een avondje film kijken. Bevalt ook prima.
Hier is morgen, 1 mei, een vrije dag. Net als in veel andere Europese landen, aangezien het de dag van de arbeid is. Ook al heb ik vrij ik moet er toch vroeg uit om de trein te nemen.
Ik ga namelijk, net als bijna alle studenten dit weekend naar Ciombre. Dit is de universiteitstad van Portugal en er zijn deze week allemaal studentenfestivals. Ik zal hier van morgen tot zondag verblijven en gaan feesten met mijn huisgenoten en de rest van de studenten die allemaal daar zijn vermoed ik zo. Ciombre ligt ongeveer 200 km boven Lissabon, het lijkt me leuk om ook deze stad te verkennen en natuurlijk lekker te gaan genieten. Student zijn is een druk leven, haha! Overdag (hard) werken, 2x per week taalcursus dan nog een afspraak op school voor de volgende stage en ’s avonds en op vrije dagen erop uit. Tijd om mijn verhaal te typen heb ik eigenlijk niet, haha!
Ik had gisteren een aangename verrassing toen ik thuis kwam, er stond een pakketje voor mijn deur. Ik was uiteraard ontzettend benieuwd wat er in zat. Nou hebben mijn lieve vriendinnetjes uit Nederland mij een overlevingspakket met hagelslag, drop en chocolade gestuurd. Ga ik dus zeker met extra veel plezier van genieten als ik weer eens een lekkere boterham met hagelslag eet. Wat ze niet weten is dat ik toevallig afgelopen weekend al een paar dropjes gehad had van Thijs, die hij van een van zijn bezoekers als cadeautje gekregen had en er zelf niet super van houdt. Nu heb ik dus mijn eigen voorraadje waar ik heerlijk van ga genieten!:) Bedankt meiden!
Aangezien het morgenvroeg dag is en de week al druk genoeg is, is het nu bedtijd.
Xau,
Anne-Mieke
02 Mei 2009 - 11:02
Nel Oet De Kroenenbe:
Heb de foto's bekeken, het komt bij mij over als een demonstratie. Maar het heeft dan ook een politiek karakter, begrijp ik.
Wat hier met koninginnedag gebeurd is is inderdaad verschrikkelijk. Ik weet niet of je t.v. beelden hiervan gezien hebt, maar ze zijn indrukwekkend.Bah, m'n hele dag voor mij en vele anderen verpest !
Snap je nu waarom ik af en toe m'n ogen moest sluiten met de plaatsing van de peg sonde ?
Ik vrees dat je behoorlijk moet afkicken als je terug bent in Oirlo,maar dat hoort er ook bij natuurlijk. Geniet ze....... -
02 Mei 2009 - 15:38
Lieneke En Familie:
Ha Anne-Mieke,
Gelukkig dat je ons pakketje hebt ontvangen en het leuk vindt! Het is best snel aangekomen dan!:)
Leuk dat jullie daar toch ook koninginnenach hebben gevierd! Bij ons was het iig heel gezellig, maar idd echt verschrikkelijk wat er is gebeurd!:D
Ik wist nog niet dat je een weekendje weg ging, maar echt leuk dat jullie daar heen gaan. Ben echt heel benieuwd hoe het daar is!:)
Je verhalen over stage klinken best heftig en indrukwekkend. Je hebt daar volgens mij veel indrukken opgedaan! Ik ben benieuwd naar je volgende stageplaats!
Xx Lieneke en de rest -
05 Mei 2009 - 11:55
Ria Pubben:
fijn dat je zoveel kunt leren tijdens je stage.
en heb je van al het lekkers uit het pakketje al genoten.
groeten van Joep en Ria -
07 Mei 2009 - 19:50
Elleke:
Ell heeft weer even tijd genomen om je verhaal te lezen..:D oo echt mooi man wat je allemaal mee maakt leuke foto's enzo geniet er lekker van
Liefs Ell