Vanalles en nog wat... - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Anne-Mieke Steeghs - WaarBenJij.nu Vanalles en nog wat... - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Anne-Mieke Steeghs - WaarBenJij.nu

Vanalles en nog wat...

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Anne-Mieke

20 April 2009 | Portugal, Lissabon

Hoi allemaal,

We zijn weer een weekje verder, gelukkig, want het weer was echt Nederlands hier. De rollen waren een beetje omgedraaid, want in Nederland was het wel lekker dacht ik. Nou ja, als het voor een weekje is, haha! En na regen komt zonneschijn!

Maar goed, Marcela en ik begonnen dinsdag aan onze tweede stage bij PIPA, vooraf wisten we eigenlijk niet meer wat dit was. Ik dacht me te herinneren dat het ook weer met kinderen was. Ik had gelijk, het project was een soortgelijk als in Odivelas, wederom screening van de BMI van kinderen en consulten. Waren ze in Odivelas nog bezig met screenen, hier waren de consulten gepland. Alleen de opkomst is zeer laag. De wijk waar PIPA gevestigd is, Sacavém, is een ontzettend arme wijk/stad bij Lissabon. Met als gevolg dat veel mensen denken dat fast food goedkoper is dan gezonde voeding, de bedoeling van de consulten is dan ook o.a. om de ouders te laten inzien dat gezonde voeding ook niet veel hoeft te kosten.
Woensdag, donderdag en vrijdag gingen we naar basisscholen toe om daar sessies aan kinderen te geven over fast food, snoep en feestdagen en groenten(soep) en fruit. Voor Marcela en mij zat er niet veel anders op dan zitten en luisteren. De stagedagen waren dan ook erg kort.

Wat me op de basisscholen opvalt, is dat er om elke school een 2 m hoog ijzeren hekwerk staat, ze geen speeltoestellen hebben zoals wij in Nederland en alleen maar asfalt, of tegels.
We kunnen in Nederland dus maar wat blij zijn dat de kinderen zoveel mogelijkheden hebben om lekker buiten te kunnen spelen.
Ook ben ik deze week toch wel een beetje geschrokken, dat Sacavém arm was dat wisten we.
Onderweg in de auto kon je dat ook echt wel zien aan de flats dat het armoedig was, maar dat me toch wel echt raakte was dat er zelfs een krottenwijk was. Niet megagroot, maar het was er wel degelijk één. Met de golfplaten gemaakte krotten, echt erg om te zien en ook niet uit te leggen wat dat even met je doet. Vervolgens kijk je weer voor je en zie je weer de torenhoge flats. Heel apart…

Deze week begon ook de taalcursus weer. Marcela en ik dinsdag, na eerst even in het Vasco da Gama shopping center gewandeld te hebben, vol goede moed de berg op in Benfica. We waren veel te vroeg, dus mooi gewacht. Uiteindelijk kwam er niemand en de Deense maar gebeld. Bleek het niet door te gaan, tja, toch een goede wandeling gehad.

Verder dinsdagavond afscheidsfeestje gehad van een Duits meisje hier, na heel wat berg op, af en weer op gelopen te zijn kwamen we uiteindelijk bij Chapito, een leuk restaurant/bar.
Het was in ieder geval wel gezellig. Vrijdagavond ging ik met Marcela en wat huisgenoten van haar naar een huisfeest, ook in een ‘Sanché huis’, zoals onze huisbaas heet. Wel apart, was echt super druk, maar wel gezellig. Uiteindelijk werd het feest afgebroken omdat de politie kwam en iedereen het huis moest verlaten. Eigenlijk ook logisch, ik bedoel, muziek, veel mensen, dat is toch een hoop herrie. Er is hier echt veel security of politie op straat, zelfs in supermarkten staan mannetjes te staan, veel meer doen ze niet. Morgen hebben wij hier een Pre-Alive bar feestje, de vraag is nog of we muziek kunnen regelen, aangezien niemand uiteraard zijn laptop ter beschikking stelt. Wordt vervolgd..

Zaterdagmiddag zijn Marcela en ik naar het Oceanium geweest, de perfecte bezigheid in snertweer. Het is één Europa’s grootste en mooiste en ik moet zeggen dat het ook mooi was, met in het midden in groot aquarium waar alles aan gekoppeld zat. Heel wat beter dan dat aquariumpje in Poreç, weten jullie nog Sanne, Lonneke, Marlies en Moniek??

Vandaag zijn we begonnen op onze nieuwe stage, hier blijven we 2 weken. Het is het Portugese Instituut voor Oncologie (IPO). Het is erg groot en we hebben veel indrukken opgegaan vandaag. De afdeling waar de diëtist werkt zijn patiënten met gastro-enterologie (maag-darm), endocrinologie (de hormonen) kanker of kanker in het neurologische systeem. De mensen hier op deze afdeling liggen, zijn hier echt voor palliatieve zorg (oftewel verzachting). Sommige mensen hebben ook echt niet veel energie meer, ik kan jullie zeggen dat doet wel iets met je. ’s Middags had de diëtiste een aantal consulten in een ander gebouw, onze eerste diëtistische consulten ooit die we meemaken. Wat ik erg vreemd vond was dat er een man op consult kwam die pas een week wist dat hij slokdarmkanker had, terwijl hij al sinds januari in het ziekenhuis komt voor de behandeling hiervan. De dokters hadden wel van alles uitgelegd dat er iets mis was etc. maar dat het kanker was dus niet. Nu kan ik de man ook niet 100% snappen, want het is het oncologische ziekenhuis. Al met al, een vreemde situatie.
Morgen mogen we als het goed is meekijken bij een ingreep van het plaatsen van een soort van stent in de slokdarm en woensdag waarschijnlijk bij het plaatsen van een PEG-sonde (voor de sondevoeding). Ook gaan we morgen in de grote keuken kijken, het lijkt me allemaal een kans om te zien en erg interessant. Deze stage is wel heel andere koek, als de voorgaande.
We mogen als we willen op elke afdeling van de diëtisten kijken, we moeten maar even bekijken wat we willen en hoe dit gaat passen in het schema. Ik denk dat we hier nog veel meer indrukken gaan opdoen…

Ohja, iedereen weer bedankt voor de leuke reacties. Echt heel leuk om die allemaal te lezen, kan ik echt van genieten, haha!

Liefs,
Anne-Mieke

• 21 April 2009 - 08:21

Lilian:

Heej megje,

vet, die foto's van het aquarium!
    Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat de aanblik van een krottenwijk veel indruk op je heeft gemaakt! Net zoals je ervaringen in het ziekenhuis en de basisschool. Maar het is wel een belangrijke levenservaring voor het waarderen hoe goed wij het eigenlijk hebben!
    Hier is het btw nog steeds prachtig weer! ;)
    Veel succes met je nieuwe stage!

Liefs Lilian

• 21 April 2009 - 08:47

Toos En Jan Steeghs:

Ha Anne-Mieke,

Moie foto's zeg van dat oceanium. Zitten wel een paar vissies tussen om op te peuzelen, haaievinnensoep o.a.
    Nee, alle gekheid op een stokje, mooi om te zien.
    Leuk om weer te lezen wat er allemaal in Lissabon gebeurd.
    Groetjes, mam en pap

• 21 April 2009 - 12:24

Nel Oet De Kroenenbe:

Wat een prachtige aquarium heb je daar !
    Wat leuk dat je overal mee mag loeren in het ziekenhuis. En die ingrepen bijwonen, wat een kans die je met beide handen moet grijpen. Als je in die tak van de dietiek terecht komt is het reuze handig om te weten hoe e.e.a. verloopt.Zelf heb ik ook mee mogen kijken met een peg-plaatsing, maar ik was toch blij dat het in een donkere kamer gebeurde zodat men niet zag dat ik af en toe een oogje dichtkneep.Succes ermee en zorg dat je niet onderuit gaat. Dat is wel een beetje overdreven want zo erg was het ook weer niet.....

• 21 April 2009 - 15:19

Onkel Theodoor:

Hoi Anne-Mieke,
    Wat heb je toch een druk bestaan, sportief (regelmatig berg en af/vooral op), interessant (diverse stagevormen), leerzaam (zo ervaar je wat gezondheid werkelijk betekent) en ontspannend (lekker de kroeg in...niet te veel hé). Benieuwd of jouw ooms en tante(s?)en nicht die jou komen opzoeken, je nog wel kennen, bruinverbrand en afgeslankt (berg op) als je bent. Alle gekheid op een stokje - moet wel breed zijn anders valt het er zo vlug af - je hebt nu een mooie, leerzame en fijne tijd. En ja, zo leer je je eigen leefsituatie nog meer waarderen.

Groetjes van Onkel Theodoor en tante Carin

• 22 April 2009 - 20:49

Elleke S:

Ha,:D echt super leuk om Te lezen, al die ervaringen echt onvergetelijk man,ervaring voor je leven

Geniet van weer, de mensen, je stage alles daar want voor weet is al weer voor bij

Gr xx Ell

• 22 April 2009 - 22:16

Ow Buurmegje :

Hey Anne-Mieke,

Leuk om te lezen dat je het er zo naar je zin hebt..
    En al die nieuwe ervaringen.. echt leuk..
    Wat natuurlijk ook wat met je doet, maar ja dat is heel normaal he zie je niet iedere dag..

Ik zal je ook is wat vertellen van het mooie dorpje Oirlo, ik zit al helemaal vol met zenuwen.. want vrijdag zaterdag en zondag zijn de toneelvoorstellingen.. en jij bent er niet eens bij.. terwijl dat je normaal altijd komt.. wel jammer maar dat overleef je wel met allemaal die mooie dingen daar..

Nou geniet van alle dagen die je nog hebt daar en maak er nog een hele leuke tijd van.. daar ben je al goed mee bezig zoals ik kan lezen.. duss dat komt wel goed..

En ik hoor het wel weer in het nieuwe bericht...

De groetjes Judith